BREMBO - Du kan føle det

Det store landet; Brembo.

Brembo har sitt eget landemerke i Bergamo, nord i Italia. Hvis du har vært i Disneyland, så er det litt som å entre porten dit. En ny by inni en allerede eksisterende by. Selvsagt med egen inngangsportal og vakthold. Som om ikke omgivelsene i seg selv gav nok Italia-følelse, ble vi tatt i mot av en robust og sjarmerende vaktsjef, som ikke kunne engelsk. Jeg må innrømmet at i dette øyeblikket ventet jeg bare på at vaktlaget skulle reise seg og spille ´Bella note´. For de som ikke tar referansen, er det sangen de to restaurantansatte spiller i Lady og Landstrykeren.

Etter et lite minutts venting, ble vi møtt av gode venner hos Brembo S.r.l. På ekte Italiensk vis er det klemmer og smil som først må fullendes, før de med stolthet tar oss med inn i ´byen´deres.





Det er strengt forbudt å ta bilder hos Brembo, men jeg skal imidlertid gjøre mitt beste for å gjenskape opplevelsen om det vi har lov til å fortelle om. Kanskje du synes det er litt unødvendig med slike strenge bestemmelser, men tro meg på at det er en grunn til at det er slik. Både fordi det er lagt mange års utvikling i å forme Brembo til det de er i dag og fordi det ikke ønskes at useriøse aktører skal skape dårlige kopier, som igjen er farlig å benytte på kjøretøy. Så alt i alt er dette for vår alles sikkerhet.

Etter mottakelsen følger vi våre venner i deres lille by er vi innpakket av store bygninger som har sin egen infrastruktur av et veinett. Flott beplantning og rødmalt asfalt. Alt i et mini-format i forhold til vanlig veinett, skjønt de har korrekt veimerking, skilting og fotgjengeroverganger ved bygningenes inngangsdører. Av og til blir vi passert av en golf cart. Og det ikke minst utrolig rent og ryddig. Dette er et ´Disneyland´ for motorinteresserte.


Vår første oppgave denne dagen er opplæring i nye kjennemerker og opplæring funksjonalitet i nye produkter. Og her har ikke designerteamet skortet på noe. Vi kan ta en titt på den nye CORSA CORTA RR. Det er en lekker og kraftig sak. Den eneste hendelen til sluttbrukeren, som er den absolutte nærmeste du kommer de som brukes i Racing i toppklassene. En liten funfact er at stempel og pakningene er forøvrig de samme som brukes i MotoGP.

Brembo vil nå fremover også kommer med egne fargekoder på de forskjellige arenaene. Så vi som sluttbrukere kan forholde oss til fargene sort, rød, grå og orange. Hvor de forskjellige fargene representerer Custom, Road, Race og Off-road. Dere vil kunne se dette fremover på vår nettside.

Etter presentasjonene av produkter og markedsføring var det klart for omvisning på Brembo sitt enorme anlegg, hvor de forskjellige produktene lages. Her er det massive bygninger hvor er delt opp i produksjonsarenaer for kalippere, bremseskiver, hendler, felger et.c. De jobber døgnet rundt med en treskifts-ordning, slik at all vår etterspørsel skal bli besvart så godt som mulig.

Enkelte produkter blir støpt og andre blir kuttet i CNC-maskiner. High-end produktene er alle CNC-kuttet og håndmontert. Og her i monteringsbygningen er det så plettfritt og organisert, at ethvert stort konsern ville vært misunnelig på infrastrukturen. Som i en elegant operaoppsetting beveger produktene seg fra maskinkutting, til inspeksjon. Deretter til rensing og til monteringspulter. På disse pultene sitter spesialutdannede mekanikere og monterer del for del med pinsett og klemmeverktøy. Selvsagt i en gjennomført stil med hvite hansker.

Fra start til slutt lages produktene her. Produktene har egne testrom hvor hvert produkt undersøkes over uker og måneder. Trykktest, slitasjetester, you name it. Det er ikke rart det tar tid å lage et nytt kvalitetsprodukt. Mengden av arbeid som ligger i at vi kan kjøpe Brembo, er enorm.

Det legges hjerte og sjel i hvert eneste produkt, fordi du som vet å kjøpe kvalitet, skal få det beste. Det er typisk Italiensk.


Forresten; I samme kvartal hvor det lages kalippere til Formel 1, kan det også hende dine nye T-drive skiver har blitt montert. Det er ganske kult, at den samme kyndigheten finnes på produkter på toppnivå som til gatekjøring.

Gentlemans agreement

Det ville strengt talt fått plass i en bok, i flere bind, å fortelle om detaljer og hvor mye Brembo gjør innenfor motorsport. Jeg kan i allefall si såpass at jeg har stor respekt for Brembo og menneskene som jobber der. De har en ære og stolthet av hva de skaper, som jeg ikke har sett andre steder. Kanskje i en eller annen liten nisjebutikk i utkantnorge, vil du finne samme lidenskap for hva de kan tilby kundene sine. Skjønt businessmessig, har vi mye å lære av Brembo. Business skal ikke være kvantitet og å suge penger ut av kjøpere. Det det handler om er lidenskap. Lidenskap for motorsport og å skape motorsport til en trygg lekegrind. Og her er det - ingen - som kan måle seg med Brembo.